Anar al contingut

Homenatge a Josep Navarro Codina “Tot un rodamón del futbol català”

El passat dissabte 2 de març va tenir lloc un homenatge a la Seu d'Urgell al Josep Navarro Codina, el "nen" Sinto de Cal Sinto d'Aransa.

El Josep Navarro ha portat el futbol a la sang des de ben petit i amb motiu dels seus 70 anys i que els genolls ja l'impedeixen seguir gaudint del futbol, el seu fill, Josep Martí Navarro, juntament amb tots els amics del món del futbol i família va organitzar una jornada d'homenatge sorpresa amb la participació de l'Agrupació Barça Jugadors que varen jugar un triangular i posteriorment es va celebrar un dinar amb més de 180 comensals.

Qui escriu aquesta crònica encara l'havia vist jugar en alguns partits de veterans i ha pogut gaudir de jugar amb ell en els múltiples partits que s'han fet al poble d'Aransa. Una tradició que es va perdent però que alguns intentem mantenir viva encara. El tradicional partit de pasqua, els partits al Prat nou o els partidets que s'organitzaven al carrer Clos d'Aransa (plaça del poble d'Aransa). Fins i tot durant uns anys a Aransa hi va haver un equip "oficial". Tant hi feia que plogués, neves o el terreny de joc fos pendent, a Aransa no hi havia dia que no és veies córrer una pilota de futbol.

Josep Navarro ha estat un depredador de l'àrea, un golejador implacable i un guanyador: no l'hi agrada perdre ni jugant a les cartes. Els gols són la salsa del futbol i ell allà on ha anat si una cosa ha tingut ha estat fer gols i deixar un bon rècord i un bon grapat d'amics. La seva llarga trajectòria en diferents equips i aquest tarannà que sempre ha mostrat va fer que aquest dissabte la gent no faltes a la cita. Vinguts d'arreu de Catalunya i algun potser inclús de més lluny, ningú es va voler perdre el seu homenatge.

Com a futbolista si una qualitat en puc d'estacar és el seu espectacular remat de cap. Pocs jugadors he vist, ni actuals ni passats que rematin de cap com en Josep Navarro, "picant a terra" com ell moltes vegades diu. En el futbol actual que s'ha perdut força el joc amb extrems oberts que sàpiguen centrar com cal, el remat de cap ha perdut força com a element tècnic de cara a porta. Una llàstima, ell n'és un mestre, i quan el veus saltar cap a la pilota, amb el seu estil característic pots estar segur que és mig gol.

Va iniciar la seva carrera amb 17 anys a la Seu d'Urgell, d'on va passar a jugar a l'amateur i filial del FC Barcelona (Atlètic Catalunya i Barça Atlètic) i d'allà un llarg periple per diferents clubs del futbol català com el Júpiter, Manresa, Vilafranca, Calella, Masnou, Granollers, Andorra, Manresa i Castelldefels.

En un dia assolellat i pràcticament de primavera i en un camp de futbol de la Seu d'Urgell en perfecte estat, el Josep quan va arribar al camp acompanyat de la seva dona, la Conxita, empipat perquè feia tard (sempre l'hi agrada arribar 10 minuts abans), poc s'esperava el que l'hi tenien preparat. Pensava que anava a jugar un partit dels que encara organitza l'associació de veterans del Barça però a l'entrar la sorpresa va ser majúscula. Amics històrics, nous retrobaments, família i gent d'Aransa l'esperàvem per un merescut homenatge. Es respirava futbol a l'ambient.

Es va habilitar tot un vestuari ple de fotografies i records del seu pas pels diferents equips de futbol que va fer les delícies dels més veterans recordant jugadors i moments viscuts als terrenys de joc. En Josep Navarro, és apassionat de la fotografia i de guardar records del futbol. Si un dia teniu el privilegi, a Cal Sintu hi té pràcticament un museu del futbol que fa les delícies dels amants de l'esport.

Amb la presència de l'Alcalde de la Seu d'Urgell Albert Batalla i l'himne del Barça als altaveus de l'estadi es va iniciar la sortida al camp dels tres equips del Barça format per jugadors majors de 55 anys. L'Aleix Besolí amb el micròfon a la mà va fer de mestre de cerimònia, es van entregar diversos obsequis i el Josep Navarro va fer la sacada d'honor. Tot seguit l'Aleix va interpretar amb el seu acordió els Goigs a la Mare de Déu del Carme, tradició del poble d'Aransa per a la seva festa major.

Iniciat el partit i amb les graderies força plenes, el públic vàrem poder riure, xerrar i passar l'estona veient bon futbol. Tot i l'edat i el baix ritme de joc, encara es va gaudir de poder veure el toc de qualitat i competitivitat que tots els jugadors van demostrar. Aquell que ha jugat a futbol es veu d'una hora lluny.

Després ens vàrem traslladar a dinar, on no va faltar de res, fideua, tall rodó, postres vins i caves i on es va fer entrega per part de diversos clubs de samarretes, plaques i llibres de record juntament amb les paraules d'alguns dels assistents que van recordar moments passats amb la visible alegria i emoció del Josep Navarro.

Jornades com aquesta destaquen la importància del futbol més enllà del terreny de joc. El futbol és un esport, però també és un element educatiu que transmet uns valors. L'esforç, la disciplina, el treball en equip, la companyonia, l'amistat, la integració social. Josep Navarro n'és el viu exemple: "Tot un rodamón del futbol català".

Fotografia

Una menció especial per al Xristoph que amb la seva càmera en mà i el seu característic entusiasme va passar tot el dia fent fotografies de tot l’homenatge i deixant-nos per al record de tots aquestes magnifiques imatges.