Primera calçotada Aransa 2022

Escaliva Juquers ha organitzat la primera calçotada popular a Aransa.

Cartell primera calçotada Aransa 2022

Ha arribat una nova tradició a Aransa, i sembla que per a quedar-s’hi: la calçotada!
A Aransa quan es tracta de fer tiberis no hi falten mai mans i ganes de passar-ho bé. Escaliva Juquers, va organitzar la primera calçotada popular que es feia a Aransa i com no podia ser d’altra manera va ser tot un èxit.

La Cerdanya no és terra de calçots, però els calçots són tan bons i les calçotades creen tan bon ambient que han anat estenent-se com una taca d’oli des de Valls fins a tots els racons de Catalunya.

Per a ser la primera vegada tot va anar sobre rodes. Dies abans es van preparar fogots (feixos de branques) per a coure els calçots (a falta de sarments s’havia de buscar producte autòcton) i es va aprofitar d’un racó de Cal Gosol un vell somier per a coure els calçots.

Semblava que amenaçava pluja, però finalment el temps ens va respectar i es va poder coure tot a la plaça. A primera hora es va posar la sorra per a poder fer el foc i es van parar taules. Ja es començava a respirar ambient de calçotada.

Els calçots comprats a pagès ja estaven a punt. 900 calçots de primera i amb la mida justa. Un xai sencer tallat, botifarra, botifarra negra i cansalada llestos per anar a les graelles. Per regar-ho tot, un vi negre cortesia de “Casa Carmen”.

Moments de tensió per encendre el foc i opinions diverses sobre com s’havien de coure els calçots, però finalment la maquinària es va posar en marxa i en un moment els dos-cents calçots van ser cuits, uns al somier, altres a les graelles, tots al seu punt i perfectament embolicats en paper de diari per a mantenir l’escalfor.
Finalment, vàrem ser al voltant de 60-70 persones entre petits i grans, tots a taula i a sucar calçots, embrutar-nos les mans i a gaudir de la festa.

La sobretaula es va allargar i es va continuar jugant al parxís, al truc i a la botifarra. Alguns fins i tot van acabar fent un petit àpat per sopar. Aquells dies que un empalma el dinar amb el sopar, són els que queden a la memòria per sempre.


© ARANSA.CAT