Tothom a collir l'hort

El cultiu dels horts forma part del costum i tradició de la gent d’Aransa a la Cerdanya. Setembre, és l’hora de fer la collita principal.

Fotografia Isidre Navarro -Isidret- realitza i cedida per Xristoph

El cultiu dels horts forma part del costum i tradició de la gent d’Aransa. Certament són molts els horts que s’han anat perdent i abandonant al llarg dels anys però encara són molts els que any rere any segueixen cultivant la terra a Aransa. Són petits i mitjans horts d’autoconsum que serveixen per gaudir de les millors hortalisses, fresques i ecològiques.

El temps de sembrar a Aransa és de curta durada i els cultius principals són les patates, cebes, mongetes, tomàquets, enciams, carabassons, carabasses, pebrots, porros, bledes, cols, etc.

Amb l’arribada del setembre, és l’hora de fer la collita principal, especialment de patates que acostumen a cobrir les necessitats anuals de les famílies d’Aransa.
Cadascú amb les seves tècniques que s’han anat transmetent de generació en generació (i que sovint són motiu de debat) té un motiu per a fer una mica d’exercici cada estiu i gaudir d’aliments frescos que quan són conreats per un mateix sempre tenen un gust especial, millor.

La major part dels establiments de restauració i cases de turisme rural també s’abasteixen d’aliments que conreen en els seus propis horts, pel que els visitants podran gaudir igualment d’aquest “luxe”, d’un producte de qualitat i de proximitat.

Fotografies hortalisses realitzades per Daniel Vidal


© ARANSA.CAT