Les veus de la vall
Cicle cultural “Les veus de la vall” del 20 al 26 d’agost del 2023 al municipi de Lles de Cerdanya. El festival inclou propostes artístiques de diferents disciplines, amb la voluntat de posar en valor el patrimoni cultural de la vall i ampliar la oferta cultural de la zona.
"Les veus de la vall" és una iniciativa d’un grup de persones amb inquietuds socials i culturals que vivim al terme municipal de Lles de Cerdanya, amb la necessitat de recollir i reivindicar coneixements i tradicions i promoure el patrimoni sociocultural d’aquesta zona d’alta muntanya. Així mateix, aprofitar el marc per acostar a la població, altres expressions artístiques anàlogues, per fomentar processos de creació en diversos àmbits i l’enriquiment cultural dels seus habitants.
"Les veus de la vall" s’articula a partir de tres eixos: Feminisme, Memòria i Territori.
- Feminisme: recollir i fer valdre les veus de les dones de la vall, el paper de la dona en l’àmbit rural i d’alta muntanya, recuperar i guardar la memòria oral de les padrines que amb la seva desaparició s’està perdent.
- Memòria: recollir i recuperar la memòria dels pobladors d’aquesta zona característica d’alta muntanya, fer valdre i preservar les expressions culturals tradicionals vinculades a la vida a la muntanya.
- Territori: El Baridà és una subcomarca entre la Cerdanya i l’Alt Urgell amb una identitat pròpia que cal preservar i donar a conèixer. Tanmateix, comparteix molts trets culturals amb la resta del Pirineu i com a zona muntanyosa es troba força aïllada i desconnectada dels circuits artístics i culturals propis de zones més urbanes, de manera que bé val l’esforç de teixir i donar forma a aquest cicle que presentem, també com a mecanisme de relació amb la resta del territori Català.
Objectius
- Preservar i fer valdre el patrimoni cultural del Baridà, especialment la memòria oral de les dones.
- Articular escenaris i espais de mostra en una zona on pràcticament no n’hi ha per estar situat a l’alta muntanya.
- Crear espais culturals i artístics compartits amb altres creadors per fomentar l’intercanvi i enriquiment cultural mutu.
- Fomentar les relacions entre els habitants del Municipi de Lles.
Activitats
DIUMENGE 20 A LES 18’00 A MUSSA: Xerrada “Folklore i bruixeria al Pirineu”
Júlia Carreras treballadora de l'Ecomuseu de les Valls d’Àneu, especialista en etnobotànica i investigadora sobre dones, bruixes i l’ús de les plantes, ens explicarà qui eren i com vivien les bruixes del Pirineu.
https://smoda.elpais.com/belleza/julia-carreras-investigadora-plantas-brujeria/
DIMARTS 22 A LES 20’00 ARANSA: Arnau Obiols i La Gravetat de Coulomb
Aranau Obiols
MONT CAU és el quart treball discogràfic que Arnau Obiols firma amb el seu nom. És una passa endavant del camí encetat amb l'anterior projecte TOST, que continua esprement el format solo amb la veu i la bateria com a protagonistes, però també amb l'electrònica, les gravacions de camp i d'altres instruments com el flabiol i la guitarra.
Si TOST era un cant a la muntanya més humana, col·lectiva i anònima basant-se en el repertori tradicional del Pirineu català. MONT CAU és un cant a la muntanya física, a la part natural i profunda de la muntanya. La muntanya, la seva pregonesa, n'és la principal inspiració, és el cau on refugiar-se en un món, el dels humans, sovint hostil i descoratjador. És un àlbum dedicat a la natura, la Mare de totes les coses i, per tant, una celebració del fet de viure atents i de manera respectuosa amb l'entorn natural.
En aquesta ocasió, Arnau Obiols ha elaborat un repertori basat en músiques i lletres pròpies, però també agafant alguns textos i reflexions d'autors contemporanis com l'escriptor i artista Pere Jaume dels quals, juntament amb el científic ambiental Martí Boada en sentirem les seves pròpies veus. O musicant el recordatori de la mort de la seva padrina materna escrit pel seu pare, l'escriptor Joan Obiols. Continua mantenint la corda tensa amb el cant tradicional, fent l'única versió de l'àlbum, les desconegudes Cobles dels pagesos.
*MONT CAU, escrit tot junt, Montcau, és un topònim comú a la geografia muntanyenca catalana, és per això que el títol de l'obra s'escriu separat, per reforçar la idea de mont refugi, casa, amagatall, cau.
La Gravetat de Coulomb
És possible fer un ball com els d’abans sense que el color sípia ho tenyeixi tot?
La proposta de Pau Benítez, Blai Casals i Manu Sabaté vol recollir i reivindicar els gèneres de ball més comuns a la plaça i a l’envelat i fer-los un homenatge sense por d’incorporar noves sonoritats, textures o harmonies que hi permetin empatitzar en ple segle XXI.
Tot això ha quedat impregnat en el seu primer disc E pur si balla (ADEP, 2021) on recullen els millors temes que han anat coent durant un any fins que han agafat el so i l’aire que hi volen donar.
Ara, ha arribat l’hora de portar-ho de nou a la plaça, l’envelat o la sala de concerts i poder reivindicar, que sense música no hi ha ball però sobretot, que sense ball no hi ha música.
https://www.youtube.com/watch?v=ATdfEYyzH7M
DIMECES 23 A LES 20’00 A L’ESPAI ENTORNS- MUSSA: Mar Grimalt “Espurnes i coralls” (memòria,territori,feminisme)
Mar Grimalt (Felanitx, 1996) presenta ESPURNES I CORALLS, el seu primer disc fruit del premi del Concurs Sons 2021. Les seves melodies càlides i la seva veu embolcalladora, de manera experimental, s’entremesclen amb els sons de la fàbrica de vibrats i pretensats de la seva família. És així com la veu de la mallorquina es troba atrapada de sobte entre sons de màquines. Un crit per rompre la cuirassa i per trobar l’espai propi des de l’estructura que el sosté.
El procés creatiu i la producció de les cançons s'ha dut a terme juntament amb Joana Gomila i Laia Vallès.
DIJOUS 24 A LES 18’00 A TRAVESSERES: Contacontes amb Rosa Gasch i concert amb la Sonsoni
Rosa Gasch
La Rosa Gasch homenatjarà al seu pare, recentment mort. En Jordi Gasch, conegut literàriament com a Arcadio Urpí era autor de llibres infantils i dibuixos amb personatges fantàstics. Arcadio Urpí feia poesia visual, manipulava les paraules, jugava amb elles, tenint la capacitat d'inventar-se i explicar-nos un nou món.
La Sonsoni
La Sonsoni Pep Lisandre i Elies Porter ,Són un duet del Baridà que fa més de 25 anys que estan en actiu fent danses, música tradicional i cançons d’arrel on s’expliquen els canvis socials i d’usos dels pobles de muntanya. Entenem la música, les cançons i les tradicions en general, com una manera d’explicar la història més propera d’una forma amena, lúdica i plenament vigent en els temps actuals. El paper de les dones com a pilar fonamental de la vida de pagès, els diferents i enriquidors parlars pirinencs, l’arribada de l’electricitat i dels primers tractors ... són alguns dels molts temes que plantegem en les nostres cançons.
DIVENDRES 25 A LES 19’00 LLES DE CERDANYA: Clavellina d’aire i Baridà Sons Fers
Clavellina d’aire. “Músiques per emportar-se a illes desertes”
Anar a parar a una illa deserta, pot ser fruit de diferents fenòmens: l'atzar, la voluntat, el despropòsit o la desorientació, entre d'altres. En el cas de la Clavellina d'Air, la motivació del projecte compartit entre els dos membres d'aquest duet, podríem reduir-la a un anhel irrefrenable de curiositat. Curiositat per un repertori popular que desperta ànsies de reinterpretar. Curiositat per veure que és el que passa quan es crea una peça de música inèdita, basada en les idees que es tenen sobre el passat tradicional, tant personal com del territori. Curiositat, en definitiva, de posar en comú aquest material musical i humà, i anar-lo desgranant en escenaris, davant de públics reals i, per tant, heterogenis.
Baridà Sons Fers
"Tres ànimes lliures amants de la natura i la cultura tradicional i, per atzar, dones. Totes tres han crescut part de llurs vides al Baridà i hi continuen creixent.
Transformen els Sons amb la força de la tempesta d'estiu o la placidesa d'en acabat la nevada; a voltes, resultant Fers com la solitària i nocturna fagina.
El seu repertori parteix de l'Alt Urgell i s’estén pel territori, fent incursions en diferents cultures veïnes."
DISSABTE 26 A LES 20’00 VILIELLA: Neus Borrell-Miquel Joan i Margarita Torner
Neus Borrell i Miquel Joan.
"El cos per caure" és una manera de llegir amb veu i guitarra. Són 12 cançons que Neus Borrell i Miquel Joan han compost amb els dits oberts i la llengua d’aire.
"El cos per caure" és una somatització de 12 poemes: "Oda del poble rural" de Blai Bonet, "Un pardal" de Jaume Coll, "Cambra de la tardor" de Gabriel Ferrater, "Nao me procures ali" de Hilda Hilst, "Ras i Curt" de Núria Martínez-Vernis, "Cançó de bressol" de Maria-Mercè Marçal, "Culte", "Coralí" i "Com un cel" de Perejaume, fragments del llibre "La mèdium i el poeta. Una conversa astral entre Josefa Tolrà i Joan Brossa", "Sotragada" de Guim Valls i "Dimonis" de Jacint Verdaguer.
Neus Borrell (Sant Pol de Mar, 1993) i Miquel Joan (Lleida, 1991) publiquen el seu primer disc, "Tot Dorm" l’any 2019, aquest primer treball obre una manera de compondre del duet; buscar en la poesia una font d’interpretació i creació musical. Amb la publicació d'aquest àlbum, Neus Borrell i Miquel Joan portaven a terme un primer projecte musical que incloïa des de cants tradicionals fins a poemes musicats d'Anna Dodas, Jacint Verdaguer i Perejaume.
Margarita Torner
La Margarita ofereix música en directe instrumental i cantada amb acordió electrònic i teclat sintetitzador per acompanyar els ritmes, sense pregravacions.